Preminuo akademik Vlado Strugar

Vlado Strugar je rođen 29. decembra 1922. u zaseoku Donji Ulići, kod Cetinja. Učesnik je NOB-a od početka i nosilac "Partizanske spomenice".

Posle rata završio je studije istorije, magistrirao i doktorirao istorijske nauke. Bavio se književnim radom.

Pisao je pripovetke i bio član Udruženja književnika Srbije. Bio je član SANU, CANU i Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Desetak njegovih knjiga o nastanku jugoslovenske države i oslobodilačkim ratovima južnoslovenskih naroda prevedeno je na strane jezike, uključujući engleski, nemački i ruski.

Poslednja Strugarova knjiga, "Jugoslovenski 1. decembar 1918", u izdanju Zavoda za udžbenike, objavljena je prošle jeseni u povodu stogodišnjice stvaranja prve države jugoslovenskih naroda.

Svoje poglede na raspad te države Strugar je izneo u dugogodišnjoj prepisci s Dobricom Ćosićem koja je, krajem prošle godine, objavljena i komentarisana u knjizi Milivoja Pavlovića "Pisma sa dvostrukim dnom".

Književni istoričar Milivoje Pavlović ocenio je da je Strugar bio poslednji izdanak stare dobre škole povesničara, u kojoj su bili Vaso Čubrilović, Radovan Samardžić, Sima Ćirković i Milorad Ekmečić.

Posmrtni ostaci Vlada Strugara biće sahranjeni 29. avgusta u Crnoj Gori, dok će se oproštaj od Beograda i Srbije obaviti u utorak, u 10 sati, u kapeli na Novom groblju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike