Preminuo akademik Bogdan Maglić

Bogdan Maglić, svetski poznat nuklearni fizičar, rođeni Somborac, preminuo je u subotu, 25. novembra u Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je sajt SOinfo.org.

Rođen je 1928. godine u Somboru, diplomirao je 1950. fiziku na Beogradskom univerzitetu, magistrirao 1955. na Univerzitetu u Liverpulu, a doktorirao 1959. na Tehnološkom institutu u Masačusetsu.

Otišao u Ameriku 1956, kao stipendista Uneska, u Masačusetski institut za tehnologiju (MIT). Živeo je u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Maglić se bavio istraživanjima kontrolisane fuzije, što se objašnjava kao ukroćena energija hidrogenske bombe bez eksplozije.

Na Kalifornijskom univerzitetu radio je od 1961, gde je otkrio česticu omega mezon. Patentirao je aneuronsku nuklearnu energiju (proces fuzije bez radioaktivnosti), kao i najnoviji supersenzor, koji identifikuje hemijski sastav materije, a za koji se predviđa masovna primena u borbi protiv terorizma.

Nosilac je Zlatne medalje Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Bio je predsednik Korporacije za višu fiziku u Prinstonu, rukovodilac u Centru za vasionsku tehnologiju u Nju Meksiku, saradnik Američkog udruženja fizičara, kopredsednik Teslinog memorijalnog komiteta, predsedavajući Alumni kluba Nju Džersi pri Institutu za tehnologiju Masačusets i član nacionalnog upravnog odbora Ripon udruženja.

Dobitnik je priznanja predsednika SAD Džona Kenedija za otkriće omega-meson 1961, odlikovan je Ordenom jugoslovenske zastave sa zlatnim vencem za produbljivanje američko-jugoslovenske tehničke saradnje 1976, bio je počasni građanin Švajcarske.

Devedesetih godina je bio aktivista – pristalica Slobodana Miloševića i srpskih lobista u SAD, ali je time prestao da se bavi posle Dejtonskog sporazuma 1995. godine.

Porodica Bogdana Maglića osnovala je fond za razvoj Vojvodine pod nazivom „Maglić porodični holding“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike