Preminuo advokat Veljko Guberina

Bio je branilac optuženih za ubistvo u 700 predmeta i uspeo je da svojim znanjem i advokatskom veštinom oslobodi 51 branjenika.

Mnoge sudske besede koje je u završnoj reči izgovorio Guberina ušle su anale najvećih advokatskih odbrana i ostavile su neizbrisiv trag u istoriji advokature Srbije i nekadašnje Jugoslavije, kaže se u saopštenju.

Guberina je rođen 9. septembra 1925. godine u Vrginmostu a u Srbiju se sa porodicom preselio početkom Drugog svetskog rata.

U Beograd se preselio 1945. godine, a u avgustu iste godine je uhapšen i osuđen na čelu jedne grupe nacionalista na tri godine zatvora.

Kaznu je izdržavao u KPD Niš, odakle je pušten maja 1947. godine.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani 1951. godine, a u imenik advokata Advkatske komore Srbije upisao se 1956. godine.

Tokom više od 50 godina aktivnog bavljenja advokaturom, Veljko Guberina se bavio krivičnim pravom.

Kao energični pristalica ukidanja smrtne kazne, bio je jedan od osnivača "Udruženja za borbu protiv smrtne kazne" 1981. godine.

Dobitnik je brojnih priznanja, a dužnost predsednika Advokatske komore Srbije obavljao je u dva mandata od 1984. do 1986. i od 1988. do 1990. godine.

Komemorativni skup biće održan u Beogradu u ponedeljak, 4. januara, u sali Advokatske akademije Advokatske komore Srbije, a sahrana je u utorak 5. januara.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar