Premijerka razgovarala sa predstavnicima grupacije „Rio Tinto“

"Rio Tinto" je odobrio dodatno ulaganje od gotovo 200 miliona američkih dolara za dalji razvoj litijum-bor projekta "Jadar" u Srbiji. 

Kako se navodi u saopštenju, ova odluka je ishod usvajanja prethodne studije opravdanosti projekta "Jadar", a kompanija "Rio Tinto" je do sada uložila više od 250 miliona dolara.

Dodaje se da je predsednica Vlade Srbije naglasila da je nastavak njihovog poslovanja na projektu "Jadar" kod Loznice od izuzetne važnosti za Srbiju, posebno u vreme pandemije koronavirusa sa kojom se suočava čitav svet.

Navodi se i da je Brnabićeva istakla značaj usvajanja prethodne Studije opravdanosti za nastavak projekta, istakavši da je to dobra vest, ne samo za Vladu Srbije, koja neposredno sarađuje sa "Rio Tintom", već i za lokalnu zajednicu s obzirom na to da je na projektu angažovan veliki broj ljudi.

Izvršni direktor "Rio Tinta" za energiju i minerale Bold Batar je, kako je navedeno u saopštenju, naglasio svoje zadovoljstvo i radost zbog bliske saradnje sa Vladom Srbije na realizaciji projekta "Jadar".

"Projekat ‘Jadar’ podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita, čiji se početak može očekivati krajem 2021. godine", navedeno je iz Vlade.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike