Prekvalifikacije za IT, među prijavljenima prvi put više žena

Od prijavljenih 1.489 kandidata i kandidatkinja, skoro 55 odsto čine žene. To je veoma značajno s obzirom da većinu zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, kao i u drugim zemljama u svetu, čine muškarci, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Jedan od ciljeva ove faze programa "Prekvalifikacije za IT" bio je da se uključi veći broj žena, da se iskoriste njihovi potencijali, unaprede veštine rada u IT-u i da im se olakša zapošljavanje u ovom brzo rastućem sektoru sa višim nivoom zarade.

Prvi krug testiranja prijavljenih kandidata i kandidatkinja je počeo 15. juna. Testiranje se sprovodi putem onlajn platforme Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i obuhvata testove ličnosti, inteligencije, algoritamske pismenosti, logičkog rezonovanja i rešavanja problema, kao i test engleskog jezika. Svrha ovog testiranja je da utvrdi koji od prijavljenih kandidata i kandidatkinja najviše odgovaraju zahtevima konkursa.

Na osnovu rezultata testiranja biće odabrano 400 kandidata i kandidatkinja koji će dobiti priliku da prođu kroz najmanje 250 sati stručne obuke iz programskih jezika, kao i 40 časova obuke iz ‘mekih’ veština (npr. pisanje CV-ja, priprema za razgovor za posao, komunikacija na radnom mestu) i 120 časova prakse.

Obuke će se sprovoditi tokom ove i sledeće godine, i biće održane onlajn, kako bi polaznici i polaznice iz cele Srbije mogli u svom domu da stiču nova znanja i veštine iz IT oblasti.

Ove obuke su nastavak uspešne inicijative pokrenute na predlog predsednice Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Od 2017. godine, zahvaljujući programu @Prekvalifikacije za IT" obučeno je preko 2.200 polaznika i polaznica. Nakon obuka, blizu 35 odsto polaznika i polaznica se zaposlilo u IT sektoru, na pozicijama sa početnom zaradom od skoro 70 hiljada dinara.

Tokom 2019. i 2020. godine održan je i prvi program "Prekvalifikacije za IT za osobe sa invaliditetom", čiji je rezultat bio zapošljavanje 30 odsto polaznika i polaznica.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike