Preko Zapadnog Balkana 125 odsto više ilegalnih ulazaka u EU

Broj je u odnosu na predpandemijsku godinu, veći za 36 odsto, a u odnosu na 2020. godinu 57, navodi Fronteks.’

Najveći broj ilegalnih prelazaka granice zabeležen je preko centralnomediteranske rute, preko 65.000 prelazaka, što je povećanje od 83 odsto u odnosu na 2020, prenela je Hina.

Sledi zapadnobalkanska ruta gde je zabeleženo preko 60.000 ilegalnih prelazaka, 125 odsto više nego 2020. godine.

Na istočnomediteranskoj i zapadnoevropskoj ruti na kojima je zabeležen porast od 0,5, odnosno šest odsto.

Na novoj ruti, koja, kako prenosi hrvatska novinska agencija, ranije nikada nije bila korišćena, na istočnim granicama s Belorusijom, zabeleženo je blizu 8.000 ilegalnih prelazaka, što je povećanje od 1.069 odsto.

Osobe koje su 2021. najčešće zatečene u ilegalnom prelasku granice su Sirijci, slede Tunišani, Marokanci, Alžirci i Avganistanci.

Udeo žena ispod deset odsto

Kao i 2020. godine i prošle godine žene su činile manje od deset odsto među ilegalnim migrantima, što je značajan pad njihova udela u odnosu na 2019., kaže Fronteks. Udeo maloletnika među njima ostao je u velikoj meri isti.

Na centralnomediteranskoj ruti najčešće su ilegalno prelazili Tunišani, a slede ih Egipćani, kojih je bilo sedam puta više nego 2020.

Potom su tu migranti iz Bangladeša, Alžira i Maroka.

Na zapadnobalkanskoj ruti rastao je broj ilegalnih prelazaka do septembra prošle godine, a nakon toga blago je padao.

Većina njih koji su zatečeni u ilegalnom prelasku nalazila se od ranije u tom području odakle višekratno pokušavaju ući na teritoriju EU i dalje do željenog odredišta, zaključuje Fronteks.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике