Pregovori sudanske vojske i demonstranata, ostavka šefa obaveštajne službe

Novi šef sudanskog vojnog saveta, general Abdel Fatah el Burhan, rekao je posle konsultacija sa predstavnicima opozicije da će biti formirana civilna vlada i da će period tranzicije trajati maksimalno dve godine.

S druge strane, demonstranti nastavljaju da vrše pritisak da se izvrši brza promena vlasti.

Do sastanka je došlo nakon što je protestni pokret zabeležio dve pobede ove nedelje – prva je okončanje tridesetogodišnje vladavine predsednika Omara el Bašira, a zatim i povlačenje privremenog vojnog lidera generala Avada Ibn Aufa dan kasnije, navodi AP.

U međuvremenu, sudanski državni mediji javljaju da je šef sudanske obaveštajne i bezbednosne službe Salah Abdulah Muhamed Saleh podneo ostavku, prenosi Rojters. 

Saleh je nekada važio za najuticajniju osobu u zemlji, posle Bašira, a demonstranti ga smatraju odgovornim za ubistvo učesnika protesta, koji su zahtevali okončanje vojne vlasti.

Tačke pregovora 

Tokom sastanka predstavnika prelaznog vojnog saveta i koalicije organizatora protesta, demonstranti su zahtevali da u savet uđu i civili, navodi britanska agencija, pozivajući se na aktiviste koji su informisani o toku sastanka. 

Vojni savet je obećao da će "poništiti sve zakone kojima se ograničavaju slobode", dodaju neimenovani aktivisti.

Protestni pokret ranije je saopštio da je formirao desetočlanu delegaciju koja je upoznala vojni savet sa zahtevima građana i ponovio da oni odbijaju vojnu vladavinu.

Demonstranti se zalažu za stvaranje civilnog prelaznog saveta jer strahuju da bi vojska kojom dominiraju Baširovi lojalisti, mogla da vlada na neodređeno vreme ili da preda vlast nekom od vojnih lidera.

General Burhan rekao je da će savet vladati zemljom najviše dve godine do održanja izbora.

Proglasio je neposredno oslobađanje svih uhapšenih tokom talasa protesta koji je počeo u decembru i izjavio da je ukinut policijski čas.

Sudanska policija saopštila je da najmanje 16 osoba ubijeno, a 20 povređeno na protestima u Kartumu prethodnih dana.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike