Pregovaračice MUP-a otkrivaju kako su okončale talačku krizu na Karaburmi

Pregovarački tim MUP-a imao je krajem prošle nedelje težak posao na Karaburmi, kada je muškarac držao taoca u automehaničarskoj radnji. Policajci i psiholozi od 2004. godine do danas imali su više od 400 intervencija i sve su bile uspešne.

Psihološkinja Marija Kržić izjavila je za RTS da su pregovori bili zahtevni i teški. "Talačka kriza plus problem sa psihološkom destabilizacijom paranoidnog tipa", objasnila je Kržićeva.

Glavna koordinatorka u Direkciji policije Danica Mrđa izjavila je za RTS da su suprugu uključili u pregovore zbog načina predaje tog muškarca.

"Već je odlučio da se preda, međutim, nije bio siguran kako i na koji način. Njegov poslednji zahtev bio je da kaže dve rečenice supruzi. Nju smo pripremili za tu ulogu. Sve je ispalo kako treba", objašnjava Mrđa.

Psihološkinja Kržić navodi da je direktno pregovorala sa muškarcem, te da je dobro reagovao, sudeći prema njegovom ponašanju, te objašnjava da postoje pregovaračke taktike i veštine.

"Donosila sam odluke na osnovu njegovih reakcija i ponašanja, šta možemo i ne možemo da uradimo. Odluke su se pokazale kao dobre, kao i taktika. Rešili smo za dva sata", navodi Kržićeva.

"Najteži pregovori trajali 36 sati" 

Na pitanje s kim je teže pregovorati – muškarcima ili ženama, glavna koordinatorka u Direkciji policije Danica Mrđa objašnjava da to ne zavisi od pola, već od bezbednosnog rizika.

"Lakša je situacija kada je reč o suicidu, nego teroristički akt ili otmica, poput talačke krize koju smo imali u četvrtak kada imate dve osobe ugrožene", navodi Mrđa.

Kao najteži navodi slučaj od pre par godina koji se desio u Kragujevcu kada su pregovori trajali čak 36 sati.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike