Predstavljeno pobedničko rešenje za Memorijalni centar žrtava Racije u Novom Sadu

Na konkurs za najvažniji memorijalni projekat grada, stiglo je samo devet idejnih rešenja, konstatovala je komisija sastavljane od arhitekata, istoričara, predstavnika Eparhije Bačke i Jevrejske opštine. Dodeljene su jedna druga i dve treće nagrade.

 

"Drugo rešenje koje mi kvalifikujemo kao pobedničko zahteva dorade koje će tražiti žiri. Mislim da ćemo time dobiti jedan ogroman iskorak u kulturi sećanja. Sada ide priprema planske dokumentacije, prelaska sa idejnog rešenja i rešenja izvođenja. Pribavljanje svih potrebnih dozvola, i pripremanje terena koji se nalazi tik pored najlepše Dunavske plaže Štrand, kao što znamo Štrand je bio faktički najveća klanica u tom trodnevnom strašnom događaju", kaže Petar Đurđev, istoričan i član žirija.

Pored negovanja tradicionalnih metoda iz muzeologije i arhivistike, ovaj memorijalni centar će, kaže, govoriti jezikom dvadeset prvog veka, sa akcentom na multimedijalnost i digitalizaciju arhivske građe, kako bi i nove generacije razumele razmere ovog zločina. 

„Glavne teme će biti svakako podeljene na život pre rata, tokom rata, izvođenje zločina, induvidualizacija žrtava, jasno pokazivanje ko su bili organizatori i zločinci, i naravno zaključka o svemu tome, tako da, to će biti jedan zaista poučan centar, koji, ponavljam, ne samo da će čuvati sećanje, već će ga dalje i proučavati", ističe Petar Đurđev.

Izložba radova pristiglih na konkuras, biće otvorena do nedelje u Kreativnom distriktu Novog Sada.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike