Predstavljena spomenica „Spajajući istok i zapad“

Doktor Predrag Simić se i kao naučni istraživač, zatim kao univerzitetski profesor, ali i diplomata, bavio pisanjem. Kina je bila, i sve vreme ostala, žiža njegovog svestranog interesovanja, ali i drugi delovi sveta, Evropa i njen Balkan.

"Profesor Predrag Simić bio je veliki prijatelj Francuske i veliki predstavnik Srbije u diplomatiji. Dosledno je služio svojoj zemlji, pre svega kao ambasador u Parizu, ali i svojim celokupnim diplomatskim radom i ubeđenjem da je važno jačati međunarodnu poziciju", rekao je ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Ostavio je široku lepezu naučnih radova. Neizostavni su odnosi između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji i šire u regionu. Izuzetno vredno svedočanstvo je knjiga "Put u Rambuje".

"Ono što je posebno važno jeste da je Predrag bio tolerantan čovek i smatrao je da tolerancije mora i treba da bude među narodima na Balkanu. Balkan se kao region razvijao uz uticaj zapadne i istočne civilizacije, a Predrag je želeo da se on razvija na taj način da u njega bude utkan najbolji deo vrednosnih sistema i Istoka i Zapada", istakla je dr Jasminka Simić.

Poseban izbor čine i intervjui iz perioda diplomatske misije u Parizu od 2004. do 2009, gde se zapaža njegovo akademsko znanje u vođenju diplomatije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike