Predstavljena kampanja Srbije i RS radi očuvanja imovine Srba u Federaciji BiH

Projekat Svetske banke, usklađivanja zemljišnih knjiga u Federaciji Bosne i Hercegovine doveo je do nesklada, jer veliki broj izbeglih Srba iz entiteta nije bio obavešten o tome. Pre svega, oni koji žive u inostranstvu. Tako je mnogima imovina uknjižena na druge vlasnike. Oko 400.000 Srba polaže pravo na nepokretnosti u Federaciji.

"Mogu se obratiti bilo kojoj kancelariji, odnosno područnoj jedinici Republičke uprave za geodetsko-imovinsko-pravne poslove Republike Srpske. Kontaktiraće ih odmah pravnici koji su zaduženi za pružanje te pomoći", rekao je Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Zarad bolje informisanosti o mogućnostima prijavljivanja imovine, izbeglim Srbima iz Federacije, u pomoć je pritekla i Srbija i to u pet koraka: preko konzularno-diplomatskih predstavništava, srpskih udruženja u dijaspori, eparhija, društvenih mreža.

"Peti korak, to je ono što smo započeli danas, to je konferencija za medije, to je saradnja sa medijima iz Srbije i iz naše dijaspore. Želim da se zahvalim RTS-u koji je napravio spot koji će se emitovati 30 dana na javnom servisu", rekao je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporu i Srbima u regionu.

Na teritoriji federalnog dela Bosne i Hercegovine, pre rata živelo je više od pola miliona Srba. Danas ih je deset puta manje. Prema popisu iz 1991. godine u vlasništvu su imali grunt koji čini nešto više od 30 odsto ukupne površine Federacije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар