Predstavljena inicijativa za obnovu sinagoge u Apatinu

Sinagoga u Apatinu, jedna je od četiri preostale u Vojvodini i jedina koja još uvek nije rekonstruisana.

Tom prilikom, Klara Sentđerđi iz odeljenja za kulturu ambasade Mađarske u Beogradu navela je da se radi o "malom, ali istorijski i arhitektonski izuzetno značajnom objektu" i ukazala na loše stanje u kome se sinagoga iz 19. veka danas nalazi.

Predsednica Opštine Apatin Dubravka Korać istakla je da je njena lokalna samouprava posvećena očuvanju multikulturalnog nasleđa Apatina.

"Veoma važan aspekt tog nasleđa je rekonstrukcija sinagoge i naša želja da joj udahnemo novi život kao mestu kulture i istorijskog sećanja", rekla je Dubravka Korać.

Objasnila je da je prva procena da je za otkup i građevinsku rekonstrukciju potreban iznos od 200.000 evra, a da će sredstva biti prikupljana putem donacija, u šta će se aktivno uključiti i Opština Apatin.

Ona je takođe dodala da se u Apatinu nalazi i izuzetno vredan "stenvej" klavir iz 1912. godine, koji je nekada bio u vlasništvu kompozitora Abrahama, te da je ideja da se ovaj instrument takođe restaurira i smesti u prostor sinagoge.

Prisutne je uključenjem iz Španije pozdravio i poznati pijanista Ištvan Sekelj, inače potomak Pala Abrahama, koji je podržao inicijativu za obnovu sinagoge.

Pal Abraham se proslavio 1920-ih i 1930-ih godina kao stvaralac filmske i operetske muzike, a za kratko vreme postao je jedan od najpopularnijih evropskih kompozitora svog vremena. 

Događaj je završen izvođenjem najpoznatijih arija iz opereta Pala Abrahama i otvaranjem izložbe o jevrejskom nasleđu Apatina, koja će narednih dana biti izložena u galeriji Jevrejskog kulturnog centra, saopštili su iz Opštine Apatin.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike