Predsednik „Udruženja Jadovno 1941“: Bolno što se na spomeniku u Zagrebu ne pominju Srbi i Romi

Spomenik simbolizuje prtljag stradalih zagrebačkih Jevreja koji su avgusta 1942. godine transportovani sa Glavne železničke stanice u Zagrebu u koncentracioni logor Aušvic.

Slučajno ili ne, otkrivanje spomenika odigralo se tačno na godišnjicu prvog masovnog transporta Srba u ustaške logore. 27. aprila 1941. ustaše su sa palicama u Zagrebu dočekale oko 500 Srba koji su kasnije ubijeni u logoru Jadovno kaže za Radio Beograd predsednik "Udruženja Jadovno 1941" iz Banjaluke Dušan Bastašić.

Dodaje da je zbog te simbolike problematičan termin otkrivanja spomenika.

"Upravo na dan kada je prema toj železničkoj stanici jurio voz iz Grubišnog Polja preko Bjelovara koji je u svojim marvenim vagonima vozio 504 Srbina pohapšenih noć ranije na području Bilogorja. To je bilo prvo masovno hapšenje Srba nakon uspostave NDH-a 10. aprila 1941. Upravo u vreme kad je otkrivan taj spomenik, u 18 časova, taj voz je ulazio u tu železničku stanicu 1941. To sinoć niko nije pomenuo, a sama koincidencija budi misao da se ne radi o slučajnosti," naveo je Bastašić.

"U spomen žrtvama Holokausta i ustaškog režima" piše na spomeniku na tri jezika- hebrejskom, engleskom i hrvatskom. Bastašić podseća da je Holokaust izraz kojim se označava genocid nad Jevrejima, te je nespominjanje srpskih i romskih žrtava začujuđi kompromis.

"Treba pohvaliti da je država Hrvatska, a na pritisak jevrejske zajednice, i lokalne i međunarodne, podigla spomenik žrtvama Holokausta – žrtvama genocida počinjenog nad Jevrejima. Ipak, bolno je i uvredljivo da na tom spomeniku koji je posvećen i žrtvama ustaškog režima, nije spomenuto ko su te žrtve. Nijednom rečju se ne pominju Srbi i Romi," naveo je Bastašić.

Bastašić zaključuje da je problematično i to što je spomenik otkriven u predvečerje prvog masovnog zločina koji je počinjen nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 28. aprila 1941. godine.

Tada je u Gudovcu kod Bjelovara ubijeno 200 Srba, a sve je organizovao zapovednik ustaške nadzorne službe NDH-a Eugen Dido Kvaternik.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike