Predsednik Kazahstana prihvatio ostavku vlade nakon protesta zbog cene goriva

Policija je kasno sinoć upotrebila suzavac i šok bombe kako bi potisnula stotine demonstranata sa glavnog trga u Almatiju, najvećem gradu bivše sovjetske republike, a sukobi su trajali satima i u obližnjim mestima.

U razgovoru sa vršiocima dužnosti članova privremenog kabineta, predsednik Tokajev je naredio i njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu nad cenom tečnog gasa (TNG) i širok plasman benzina, dizela i druge "važne" robe široke potrošnje.

Naredio je vladi i da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cena komunalija i subvencionisanje stanarine za siromašne porodice.

Protesti počeli u nedelju 

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Na protestima su učestvovale hiljade ljudi, a u zapadnoj provinciji Mangistau, demomnstranti su zahtevali da se cena TNG smanji sa 0,27 dolara po litru na prodajnu cenu iz prošle godine koja je iznosila 0,11 dolara.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev pozvao je nedugo potom okupljene na protestima da ne slede pozive "destruktivnih pojedinaca", koji nastoje da potkopaju jedinstvo društva, ali je i najavio da će vlada smanjiti cenu tečnog naftnog gasa.

Tokajev je zatim proglasio dvonedeljno vanredno stanje u Almatiju i celoj Mangistauskoj oblasti.

Demonstracije su uzdrmale imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koja je uspela da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике