Predsednik GIK-a: Beograđani u nedelju glasaju na 1.185 biračkih mesta

"Beograđani biraju 110 odbornika Skupštine grada na 1.185 biračkih mesta, što je za dva biračka mesta više nego na predsedničkim i dva više nego na gradskim izborima 2014. godine", naveo je Lukić.

U toku je predizborna tišina i zabranjeno je ističanje simbola na biračkim mestima i u prečniku od 50 metara od biračkog mesta, a Lukić kaže da birački odbori moraju da prijave ukoliko primete nešto od propagandnog materijala.

"Zadužene da intervenišu su komunalne inspekcije, komunalna policija, a angažovali smo i javna gradska preduzeća koja mogu da uklone propagandni materijal ukoliko ga bude bilo", rekao je Lukić za RTS.

Naglasio je da niko ko nije upisan u birački spisak neće moći da glasa, jer je u birački spisak zabranjeno bilo šta dopisivati, menjati, ispravljati. 

"Samo birači koji su upisani u birački spisak i legitimišu se važećom ličnom kartom, pasošem ili ličnom kartom kojoj je istekao rok trajanja, ali imaju prijavu MUP-a da su tražili izdavanje nove, mogu da glasaju", pojasnio je.

Upitan šta se dešava sa onima koji do 4. marta napune 18. godina, on je rekao da jedinstveni birački spisak vodi evidenciju o tome i biće upisani i moći će da glasaju u nedelju.

Govoreći o zakonskoj mogućnosti za određivanje proširenih sastava biračkih odbora, Lukić je rekao da je 20 lista ispunilo uslove za određivanje proširenog sastava biračkih odbora. 

Takođe, šest organizacija, odnosno 650 ljudi je akreditovano kao posmatrači koji će pratiti rad biračkih odbora na terenu. 

Navodi da će preliminarni rezultati GIK-a biti objavljeni oko 23, 24 časa, dok će stranke imati rezultate mnogo ranije. 

Osim u Beogradu, na biralište izlaze i građani Aranđelovca, Bora i Sevojna.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike