Predlog da se penzinerima vrati umanjeni deo penzija

Dva potpisa za buduću saradnju i zajednički predlog da se penzije koje su umanjene leks specijalis zakonom, takvim zakonom i vrate.

"Neka bude to period od četiri godine, kao što su nam uzimali 47 meseci, 47 meseci vraćanja okej, to je prihvatljivo rešenje", rekao je Miloš Grabundžija, predsedik Sindikata penzionera Nezavisnost.

Optimizam dele i predstavnici Saveza penzionera Srbije.

"Potvrda zajedničke rešenosti da u dijalogu sa državom, Savez penzionera Srbije i Sindikat penzioera Srbije Nezavisnost, pokušamo da udružimo snage, da pokažemo političkoj vlasti da smo jedinstveni", naveo je Andreja Savić, predsednik Saveza penzionera Srbije.

Resorni ministar, koji u Skupštini brani aktuelne izmene penzijskog zakona, poručuje da je takve primedbe čuo i od nekih poslanika.

"Ustavni sud je, i ne bih voleo da niko obmanjuje građane, doneo stav 23. septembra 2015. godine, da je sve urađeno u skladu sa zakonom i ustavom. Naša je obaveza je da položaj penzionera bude bolji iz dana u dan, iz godine u godinu. Trudićemo se kroz povećanje penzija imamo bolji standar", istakao je ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Iz dva udruženja koja predstavljaju više od 800.000 penzionera podsećaju da je u periodu umanjenja, izostalo i realno usklađivanje penzija.

"Međutim, moramo biti realni, ovo usklađivanje koje je izvršeno krajem 2017. za 2018. od pet procenata, to je veoma korektno i ovo usklađivanje koje je najavljeno sada od 1. januara 5,4 procenta", naveo je Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine

Uz švajcarsku formulu koju izmene zakona uvode, dva udruženja predlažu i da se ukoliko izdvajanja za penzije padnu ispod devet odsto BDP-a, propiše vanredno usklađivanje penzija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike