Pred poslanicima Predlog budžeta za 2023. godinu

Na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava ministar finansija Siniša Mali je rekao da su predviđeni ukupni prihodi i primanja u iznosu od 1.843,4 milijarde dinara.

Naveo je i da postoje tri stuba ovog budžeta – očuvanje životnog standarda građana, kapitalne investicije i energetika.

Očuvanje standarda realizovaće se, prema njegovim rečima, kroz povećanje penzija i plata u javnom sektoru, rekao je Mali. Podsetio je da su penzije povećane u novembru za devet odsto i da u januaru sledi povećanje od 12,1 odsto, kao i da će plate u javnom sektoru biti povećane 12,5 odsto, a u Vojsci 25 odsto.

Kada je reč o energetici, Mali je najavio aktivno restrukturiranje javnih preduzeća u tom sektoru, istakavši da Srbija ima dovoljno gasa i za građane i za privred.

Fiskalni savet je, inače, u dokumentu "Ocena predloga budžeta za 2023. godinu" istakao da Predlog budžeta za 2023. donosi umerena poboljšanja fiskalne politike koja su još u senci ogromnih troškova za pokrivanje gubitaka državnog energetskog sektora.

Predlog budžeta za 2023. godinu, kako je navedeno, predviđa relativno visok fiskalni deficit od 264 milijarde dinara (3,3 odsto BDP-a), a kada se to uporedi s deficitom od 3,9 odsto BDP-a koji je planiran nedavno usvojenim rebalansom budžeta za 2022, ipak se može oceniti da budžet za 2023. postepeno vodi javne finansije u dobrom smeru, naveo je Fiskalni savet.

U dokumentu stoji da je glavni razlog zbog kog fiskalna unapređenja nisu mogla da budu snažnija još uvek veliki gubitak javnih preduzeća iz energetskog sektora (EPS i Srbijagas) koji i u 2023. nameće ogroman fiskalni trošak.

 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike