Prebrojavanje glasova odlaže formiranje vlade  

Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Elezi rekao je da su za prebrojavanje ostali glasovi sa 701 biračkog mesta i da na osnovu dosadašnje dinamike veruje da će proces biti okončan sledećeg ponedeljka.

Ponovno brojanje glasova po odluci Izbornog panela za žalbe obustavilo je konstituisanje sedmog po redu saziva skupštine i formiranje vlade.

Pokret "Samoopredeljenje" i Demokratski savez Kosova, sa najviše dobijenih glasova i osvojenih skupštinskih mandata, obustavili su pegovore oko nove koalicije do proglašenja konačnih rezultata izbora.

Lider DSK Isa Mustafa sastao se u ponedeljak sa američkim ambasadorom na Kosovu Filipom Kosnetom.

Nakon sastanka stranka je objavila saopštenje za javnost u kojem se kaže da je Mustafa, zajedno sa zamenicima Vjosom Osmani, Agimom Veljiu i Ljutfi Hazirijem, informisao Kosneta o toku razgovora sa pokretom "Samoopredeljenje" o programskim pitanjima, posebno u oblastima vladavine zakona, ekonomije, socijalnih pitanja, obrazovanja i zdravstva.

"Mustafa je izrazio zainteresovanost DSK da što pre funkcionišu institucije koje proizilaze iz zahteva ljudi za promenama, što je jasno izraženo na izborima 6. oktobra. Takođe se zahvalio Ambasadi Sjedinjenih Država na kontinuiranoj podršci u svim procesima na Kosovu ", navodi se u saopštenju za štampu.

Prištinska štampa prenosi da, iako je međunarodna zajednica nepokolebljiva da ne bi trebalo da bude odlaganja u formiranju nove vlade, "Samoopredeljenje" i DSK još nisu dogovorili moguću koaliciju.

Predstavnici obe stranke rekli su da će, nakon potvrđivanja rezultata izbora, zaključiti proces formiranja nove vlade.

Predstavnici "Samoopredeljenja" smatraju da bi bilo dobro da se lideri dve stranke, Aljbin Kurti i Isa Mustafa sastanu.

Aljbuljena Hadžiu iz "Samoopredeljenja" rekla je da su poslali poziv na adresu DSK za sastanak, dodajući da potvrda izbornih rezultata ne treba da bude prepreka postizanju dogovora o novoj vladi.

Hadžiu je takođe ponovila da čak i ako koalicija NISMA-ANR-PP uđe u Skupštinu, za njih neće biti mesta u novoj vladi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike