Pozorišna „Jugoslavija u malom“

Simbol zlatnog doba Jugoslavije, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Sarajevu i poslednjih godina pozorišni producent Jure Franko, svečano je otvorio Prvi festival regionalne unije teatara. 

Ideja da prestonička pozorišta nekadašnjih republika razmenjuju predstave i umetnike, potekla je iz Beograda. 

"Ja bih preskočio i ove što su jugonostalgičari i antijugonostalgičare. Veliki je problem ovih prostora povijest i mi se uvijek u nekim pravim trenucima vraćamo u povijest, samo zato što ne znamo što ćemo sa sadašnjosti i budućnosti", kaže Duško Ljuština, upravnik Kazališta Ulises.

"Biće komplikovano samo u smislu ljudi koji ne shvataju koliki je značaj da se kulturološki razvijamo razmenjujući se a opet čuvajući svako svoj identitet, svako svoj jezik", rekao je Dušan Kovačević, umetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica.

"U tom smislu smo svi bili jako skromni, ali i svi smo jako ambiciozni da ova unija postane značajna ne samo u regionalnim, već možda i evropskim okvirima", kaže Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta.

Predstave za festival delegiraju pozorišta. Beogradsko dramsko odlučilo se za premijeru "Lilioma"’ Ferenca Molnara u režiji Ane Tomović.

Glavne junake, ljubavni par s društvene margine, iz lokalnog luna parka, igraju regionalne zvezde Beograđanin Andrija Kuzmanović i Sarajka Maja Izetbegović.

"Svaka država za sebe je malo tržište i vrijeme je da se ujedinimo i da kreiramo zajedno, jer tako mogu samo da ispadnu super stvari", kaže Maja Izetbegović, glumica.

Prvi put RUTA festival do 6. decembra. U martu se seli u Podgoricu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike