Požega ima pelcer za dualno obrazovanje, svoje znanje prenose i na Priboj

Iako su na raspustu, učenici Tehničke škole iz Požege, stipendisti preduzeća u kojem stiču veštine po modelu dualnog obrazovanja, sa tim konceptom upoznali su vršnjake iz Priboja.

"To je u suštini da mi praktično prvo prođemo kroz sve stvari i na kraju da dopunimo sa knjigom, odnosno literaturom", kaže Nikola Đorđević, učenik Tehničke škole iz Požege.

Učenik Mašinsko-elektrotehničke škole iz Priboja Marko Nijemčević ističe da odlazak van nije jedina opcija, kao i da može i ovde da se radi i zaradi.

"Od mogućnosti radnog prostora i mesta gde bih mogao da idem. Ako bi ovde bili dobri uslovi, što da ne bih ostao", dodaje Slaviša Bogićević, učenik Mašinsko-elektrotehničke škole iz Priboja.

I Mihajlo Otašević, učenik Mašinsko-elektrotehničke škole iz Priboja, nada se mogućnosti da ostane u zavičaju.

Dolazak savremenih tehnologija 

Pretvaranje bivšeg pogona FAP-a u industrijski park i Slobodnu zonu omogućava da u pribojski kraj dođu preduzeća koja koriste savremene tehnologije.

"Ako se nešto ovako ne bude širilo, odnosno ako Priboj ne bude imao više ovako dobrih primera kao što je ‘Inmold’, bojim se da će mladi ljudi odlaziti, jer je čini mi se i ovo što sad FAP pokušava da radi sa vojskom i oklopnim vozilima, čini mi se već da postoji nedostatak mlade radne snage", objašnjava Zvonko Prijović, profesor Mašinsko-elektrotehničke škole iz Priboja.

Dugoročno rešenje je dualno obrazovanje po zahtevima privrede, kao u Evropi –stipendiranjem srednjoškolaca i studenata koji na taj način imaju garantovan posao.

"Mi se trudimo da napravimo naš srpski dualni sistem obrazovanja koji će da da zavidne rezultate i na kome možemo i mi da se ponosimo, da kažemo evo deca su tu, zainteresovana su, zadržali smo decu kod sebe, ne zato što smo ih naterali, već zato što su ona tako htela", poručuje Tomislav Miletić, glavni mentor praktične nastave.

Uz učenje i druženje doći će i do znanja, a u domaćim preduzećima koja investiraju u školovanje tih radnika i stručnjaka zarade pariraju mnogim stranim kompanijama u Srbiji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike