Požarevački penzioner poklonio knjige biblioteci

Više od osamdeset knjiga ležalo je u podrumu požarevačkog penzionera Dragana Đurića. Kako književnim delima nije mesto u mraku već među čitaocima, odlučio je da ih pokloni Narodnoj biblioteci "Ilija M. Petrović".

"Ja sam doneo ovde i mislim da je to pravo mesto gde treba knjiga da se donese, jer oni, na kraju krajeva, mogu te knjige da poklone nekim osnovnim školama van ove biblioteke, ako već imaju ta izdanja", kaže Đurić.

Nije prvi put da požarevačka biblioteka dobija na poklon knjige od građana i kolekcionara. Zahvaljujući takvim donacijama, između ostalog, posle Prvog svetskog rata obnovljen je književni fond koji su potpuno uništili bugarski okupatori. Zato se u biblioteci raduju svakom poklonu.

Važna je svaka donacija, naglašava Tatjana Živković, bibliotekarka:

"Pogotovu što je gospodin Đurić doneo izdanja "Prosvete" i čuvene edicije "Reč i misao" biblioteke "Rad" koju imamo nekompletnu, tako da ćemo ovom prilikom moći da kompletiramo naslove koji nam nedostaju. Ako imamo viškove, prosledićemo našim opštinskim i školskim bibliotekama."

Dragan Đurić je i slikar amater, pa tako, osim knjiga često poklanja i svoje slike:

"Slike sam poklonio Opštoj bolnici Požarevac, ja mislim tri, a organizator sam galerije koja postoji u Novoj bolnici u Požarevcu."

Narodna biblioteka "Ilija M. Petrović", kao Čitalište, osnovana je još 1847. godine. Danas se u njoj čuva više od 80.000 naslova. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike