Požare u Severnoj Makedoniji gase i četiri helikoptera MUP-a Srbije

Ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, vršioca dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije Luku Čaušića i flotu koja će biti angažovana u gašenju požara dočekao je ministar policije Severne Makedonije Oliver Spasovski, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Vulin je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim "izdao naređenje Ministarstvu unutrašnjih poslova da učini sve da se pomogne stanovništvu u Severnoj Makedoniji".

Vulin je istakao da se od danas na prostoru Severne Makedonije, u kojoj bukte požari, nalaze četiri helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova, tri vatrogasna, od čega dva "bela"  nosivosti tonu i 200 litara vode i "H-145" nosivosti tonu, dok četvrti služi za izviđanje i navođenje.

"Mi smo spremni da ukoliko uslovi to budu zahtevali i situacija se pogorša intervenišemo sa našim ljudima i tehnikom u bilo kom delu Severne Makedonije gde je naša pomoć potrebna", rekao je ministar Vulin istakavši da Srbija na ovaj način sprečava i širenje požara na Republiku Srbiju.

Kako je naglasio, mi smo jedno na ovom prostoru i moramo da budemo što bliže jedni drugima.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Spasovski zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru Vulinu i Vladi Srbije na upućenoj pomoći istakavši da je u Severnoj Makedoniji trenutno aktivno 13 požara, koji prete da zahvate veću površinu.

"Važno nam je što kao država nismo prepušteni sami sebi, tu su naši prijatelji iz Republike Srbije i želim u svoje lično ime i u ime Vlade da se zahvalim na upućenoj pomoći u vidu četiri helikoptera koji će pomoći u gašenju požara", rekao je Spasovski.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар