Požar u nacionalnom parku i u Češkoj, dim stigao do Praga; BiH traži pomoć od komšija

Vatra danima guta borovu šumu u Nacionalnom parku Blidinje i Parku priroda Sutjeska. Vatrogascima iz Bosne i Hercegovine pomažu kanaderi Ratnog vazduhoplovstva Hrvatske. Da bi obuzdali požar, iz Sarajeva pozivaju susedne države da upute dodatne snage u pomoć.

Situacija u Sloveniji je stabilizovana, ali se strahuje od novih žarišta. Vatrogasci iz Srbije koji su išli kao ispomoć kolegama na Krasu vratili su se kući.

U Severnoj Makedoniji lokalizovano je osam požara, ali su nadležni i dalje u pripravnosti. Visoke temperature i suša otežavaju posao grčkim vlastima u nacionalnom parku Dadia, tamo šuma gori od četvrtka.

U plamenu je i nacionalni park u Češkoj, uz granicu sa Nemačkom. Vatra je uništila kuće na popularnoj turističkoj destinaciji, meštani pojedinih sela su evakuisani. Dim je stigao čak do Praga, 200 kilometara dalje, a Slovačka i Poljska šalju svoje timove.

"Požar je do sada neviđen po svom obimu i proširio se po teško pristupačnom terenu. Pokazuje se da je veoma efikasno požar gasiti iz vazduha. Apelujemo na druge evropske zemlje da pruže pomoć, bilo da je reč o helikopterima ili avionima koji bi mogli da se koriste", apeluje češki premijer Petr Fiala.

U pomoć su već stigli vatrogasci iz Nemačke, gde takođe bukte požari. Vatra je zahvatila oko 800 hektara, a plamen ugrožava vetropark i obližnju farmu.

Ujedinjene nacije prognoziraju da će se zbog suše u narednim decenijama broj ekstremnih šumskih požara povećati za 30 odsto.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike