Povratnica na Kosovo i Metohiji uhapšena zbog navodno falsifikovanih dokumenata za stan

Mila Anđelković (44) je noćas oko ponoći uhapšena na prelazu Merdare zbog navodno falsifikovanih papira za stan u Suvoj Reci, koji je njen otac dobio od Elektrokosmeta još 1998. godine, naovdi se u saopštenju.saopštila je Kancelarija za KiM.

Ona je pod pratnjom policije sprovedena u stanicu u Suvoj Reci.

Kancelarija za KiM je Anđelkovićevoj obezbedila advokata, a o njenom hapšenju obavešteni su i svi relevantni predstavnici međunarodnih misija u južnoj srpskoj pokrajini.

Kancelarija navodi da je Anđelkovićeva uhapšena zbog stana koji je uzurpirao Albanac, bivši kolega njenog pokojnog oca. Iako je doneto rešenje o iseljavanju uzurpatora, napravljen je dogovor da on ostane u stanu i plaća kiriju.

Međutim, kiriju je platio samo jedan mesec, a posle toga je nastavio da bespravno živi u stanu.

"Hapšenje Mile Anđelković još jedan je od brutalnih primera zastrašivanja Srba povratnika na Kosovo i Metohiju. Očigledna je namera vlasti u Prištini da se Srbi različitim mehanizmima pritisaka i pretnjama hapšenjem odvrate od povratka", ističe Kancelarija za KiM.

Podseća se da je u obnovljenom dijalogu Beograda i Prištine jedna od prvih tema bilo i pitanje interno raseljenih lica, za koje nažalost još uvek ne postoje potrebni, pre svega bezbednosni preduslovi za njihov povratak.

"Najnoviji odnos prištinskih vlasti prema Mili Anđelković samo pokazuje da u Prištini ne postoji politička volja da se prognani vrate na svoja vekovna ognjišta", naglašava Kancelarija za KiM.

Kancelarija ističe da Srbi sa Kosova i Metohije ne smeju biti žrtve samovolje Prištine i mete političkih i montiranih procesa.

Zahteva da se prestane da progonom povratnika i očekuje reakciju Brisela i međunarodnih misija na ovakva kršenja prava i praksu zastršivanja povratnika i traži da Mila Anđelković bude puštena na slobodu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар