Povratak Šalipurovića i novi traktor nada da će se vratiti život u Zabrdnje Toce

Život u prestonici Biljana i Vladan zamenili su povratkom na dedovinu, u planinsko selo Zabrdnji Toci kod Prijepolja. Obnovili su domaćinstvo koje je bilo zakorovljeno decenijama i posvetili se voćarstvu i stočarstvu na 1.400 metara nadmorske visine.

"Delimo poslove, pola on, pola ja. U principu funkcioniše odlično", zadovoljna je Biljana Šalipurović.

Njen suprug Vladan kaže da kvalitet uvek nađe put do potrošača.

"A ako ne do potrošača imamo prijatelje, imamo rodbinu, familiju, pa će konzumirati zdravu hranu, pomoći će nam da potrošimo što smo proizveli", očekuje Vladan.

Da bi školovali decu on je okončao vojnu karijeru, a supruga napustila posao u trgovini. Bivši vojni starešina kaže da je zbog rodne ravnopravnosti Biljani pripala uloga da bude direktorka prve stočarske zemljoradničke zadruge formirane u tom selu i za sada jedine takve u opštini.

"Cilj nam je da pridobijemo što veći broj žena da nam se pridruže ovoj našoj zadruzi. Da oformimo stado, matično stado rase Sjeničke pramenke", kaže Biljana direktorka Stočarske zadruge "Toci".

U Zabrdnju Toce ima oko 23 žitelja

Žitelje je obradovala preduzimljivost Šalipurovića, a mentor za poljoprivredu im je, kažu, komšija Mile.

"Žitelja ovde ima nešto oko dvadeset dvoje, troje. A sedamdesetprve godine je, bio sam ja u popisu, bilo je 76 kuća, odnosno 67 kuća. U proseku je bilo šes i po članova po kući. Bilo je 443", seća se komšija Mile Radomirović.

Nekada je život na selu u tom kraju bio mnogo težak, jer se dosta radilo ručno, kaže Milica Radomirović.

"A sad ima i traktor, sad kosačice kose, sad je malo drukčije, samo što nema naroda i puta, da ima puta. Da ima puta, bilo bi naroda", jada se Milica Radomirović komšinica.

Vladan Šalipurović kaže da su 25 kilometara udaljeni od centra grada. "I putevi seoski znate i sami kakvi su, tako da brže će neko doći iz Užica do Prijepolja, nego mi do Prijepolja", poredi Vladan.

Šalipurovićima je novi voćarski traktor, koji su kupili uz subvencije države, bio od koristi i kada su odlučili da sami poprave put, kojim se teško stiže i terencima.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар