Povoljni krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta

 

Kako bi mlade do 40 godina zadržala i vratila na selo država će im ponuditi kredite za kupovinu poljoprivrednog zemljišta čija je vrednost od 2.000 do 50.000 evra preko Banke Poštanska štedionica.

Zalog za kredit čija će kamata biti 1,9 odsto, nije potreban jer će banka stavljati hipoteku na kupljeno zemljište.

Memorandum su na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu potpisali direktor Poštanske štedionice i ministar poljoprivrede koji je istakao da ova mera, uz podsticaje za početnike, omogućava mladima da počnu proizvodnju koja može da obezbedi pristojan život na selu.

"Ako neko želi da kupi dva, tri hektara zemlje to će moći da uradi pod vrlo povoljnim uslovima. Rok otplate je dvadeset godina. Dobija grant od države u iznosu od 12. 000 evra da zasadi možda dva, tri hektara oblačinske višnje, da uspostavi svoju plasteničku proizvodnju možda tri, četiri hektara lešnika da podigne i da stane na svoje noge", navodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić navodi da se spremaju  takozvani poljoprivredni kredite za sva poljoprivredna gazdinstva i za one nepoljoprivredne preduzetnike koji se bave delatnostima kao što su etno sela pa do svega drugog što se podvodi pod poljoprivredu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike