Poverenik: Do podataka o radu institucija kroz nekoliko klikova

Jedinstveni informacioni sistem informatora o radu je prvi put uveden izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koje se primenjuju od 17. februara ove godine. Na njemu će po prvi put biti sistematizovani svi informatori o radu svih organa vlasti u Republici Srbiji koji imaju obavezu da objave taj informator.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović rekao je za RTS da između deset i petnaest hiljada organa vlasti ima obavezu da do 16. novembra dostavi informator.

Dobitak za građane

Marinović objašnjava kakvu će građani imati korist od toga.

"Glavni dobitak za građane je što neće morati, kao do sada, da pišu zahteve za slobodan pristup informacijama od javnog značaja raznim organima vlasti na svim nivoima i da čekaju silno vreme da li će im odgovoriti ili neće, da li će biti zadovoljni, pa da se žale povereniku, pa i da tu čekaju, već će uz nekoliko klikova moći da dođu do onih podataka o radu nekog organa vlasti za koje su zainteresovani“, objašnjava poverenik.

Kazna i do 100.000 dinara

Marinović dodaje da je do sada nešto više od sto organa vlasti izradilo informator, a svega jedanaest je objavilo u sistemu.

Prema njegovim rečima, ukoliko do 17. novembra organi vlasti koji imaju obavezu da dostave informator to ne učine, Poverenik će morati da podnese Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv rukovodioca onog organa vlasti koji ne ispoštuje tu obavezu.

"Ako je u pitanju ministarstvo – protiv ministra, ako je javno preduzeće – protiv direktora, protiv nekog gradonačelnika, direktora bolnice i slično. Kazna je zaprećena od 20.000 do 100.000 dinara i nju izriče Prekršajni sud kome Poverenik podnese zahtev", ističe Marinović.

Uputstvo na sajtu poverenika

Dodaje da na sajtu Poverenika postoji upustvo i detaljan opis sadržaja informatora, što je bila zakonska obaveza.

"Nezavisno od toga, mi smo uradili takozvani tutorijal i video vodič ili video uputstvo da olakšamo organima vlasti gde je u vizuelnoj formi prikazano korak po korak kako se pravilno popunjava Informator", ukazuje Marinović.

Poverenik ističe da je obaveza organa vlasti da brinu o tačnosti i potpunosti informacija, kao i o njihovom ažuriranju.

"Nije samo poenta u objavljivanju informatora nego i u tome da kada dođe do promene neke informacije koja je objavljena, organ vlaasti je dužan da bez odlaganja evidentira to u Informatoru, najkasnije 30 dana od nastanka promene. Obaveza je na organima vlasti. Ukoliko mi utvrdimo da je objavljen netačan ili nepotpun podatak, naravno, mi ćemo reagovati", objašnjava Marinović.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike