Poverenica o slučaju „Palma“: Nema mesta senzacionalizmu, neophodno da institucije deluju efikasno

Brankica Janković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a navela da nema mesta senzacionalizmu i da je neophodno da institucije deluju efikasno i brzo.

"Nema mesta nikakvom senzicionalizmu jer mi treba da mislimo na to da se sada neka žena, devojka, devojčica razmišlja. Videli smo da se tu radi o zaista o uznimirujućim optužbama, da se radi i o devojčicama – dakle o mamloletnoj deci", navela je Jankovićeva.

Navodi da je potrebno da se stvori takvo okruženje da se žene koje su prijavile ili nameravaju da prijave nasilje osećaju sigurno.

"Mi treba da stvorimo takvo okruženje u kome će bilo koja žrtva i sve žene koje su žrtve i koje nameravaju da prijave ili su već prijavile da se zbog toga ne osećaju nesigurno i da zbog toga budu propitivane ponovo – zašto li je tek sada prijavila. Prijavila je kad je mogla jer iza te prijave stoje godine preispitivanja, patnje, tuge, bola, preispitivanja sopstvene krivice dok se ne odlučite i onda najmanje što možemo da uradimo je da te žene podržimo, da im pružamo kontinuiranu podršku", ističe Jankovićeva. 

Dodaje da institucije treba da rade posao i, kako kaže, jako bitno je što je postupak u vezi sa ovim slučajem po odluci Apelacionog javnog tužilaštva u Kragujevcu iz Višeg javnog tužilaštva u Jagodini izmešten u Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

"Prošle nedelje kada se počelo govoriti o ovom slučaju, bio je jedan veliki pritisak  odjednom na tužioca u Jagodini , da u roku od dva, tri dana nešto uradi . Ne poznajem nikoga ko može da skupi činjenice i dokaze preko noći ni za tako kratko vreme. Dakle, jesu institucije na ispitu", navodi poverenica.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар