Poverenica: Neophodan snažan otklon od stereotipa i rodnih obrazaca

Govoreći u okviru panela "Rodna ravnopravnost i demokratske institucije", poverenica je naglasila da žene zauzimaju neke od najistaknutijih položaja u Srbiji, ali da je situacija znatno drugačija na nižim nivoima vlasti, gde je zastupljenost žena nedovoljna.

To potvrđuje i analiza stanja u jedinicama lokalne samouprave koju je Poverenik sproveo, istakla je navodeći konkretne podatke iz analize, navodi se u saopštenju poverenice.

Uzimajući u obzir da je demokratska participacija jedno od osnovnih merila rodne ravnopravnosti institucija, a da se primena definisanih javnih politika najviše oseća na lokalnom nivou vlasti, poverenica je navela neke od mera koje mogu biti preduzete radi unapređenja položaja žena u političkom životu.

To su: mentorske obuke i treninzi za žene koje se bave politikom ili rade u državnim institucijama, uvođenje principa nulte tolerancije na seksizam u političkom životu i institucijama, uvođenje kvota za manje zastupljeni pol u izvršnim organima vlasti, povećanje vidljivosti žena iz manjinskih grupa, omogućavanje prostorije za negu deteta i prilagođavanje radnog vremena.

Skupu su prisustvovali predstavnici i predstavnice organa lokalne samouprave, državnih organa, organizacija civilnog društva i političkih organizacija iz Srbije i zemalja regiona, a održan je u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Vilfred Martens centra za evropske studije, uz podršku Saveta Evrope.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike