Poverenica: Bez diskriminacije zbog rodnog identiteta

Transfobija i homofobija su i dalje prisutni u našem društvu, kao i nedostatak razumevanja za poteškoće sa kojima se LGBT osobe suočavaju, ukazuje poverenica Brankica Janković napominjući da su oni deo našeg društva i da ne možemo ignorisati njih i njihova prava.

Zabrinjavajuće je to što pojedinci, posebno određeni političari i javne ličnosti i dalje iznose uvredljive i omalovažavajuće stavove kojima nastavljaju da podržavaju predrasude prema LGBT zajednici, naglašava poverenica, navodi se u saopštenju.

Janković ističe da i pored pozitivnih pomaka i izmenjenih zakonskih rešenja u vezi sa promenom pola u matičnim knjigama i dokumentima, treba nastaviti sa daljom implementacijom propisa i unapređenjem položaja ovih društvenih grupa.

Napominje da broj pritužbi koje se podnose Povereniku zbog diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta pokazuju da treba osnažiti pripadnike LGBT populacije da prijavljuju diskriminaciju, pogotovo ako se ima u vidu da su najveći deo pritužbi podnele organizacije civilnog društva.

Savremeno društvo ne sme tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i mora stvoriti uslove da svi naši građani i građanke budu ravnopravni, zaključuje Janković.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike