Potvrđeno 13 slučajeva groznice Zapadnog Nila u Srbiji

Groznica Zapadnog Nila registrovana je kod osoba sa teritorija Severnobanatskog, Srednjebanatskog, Južnobanatskog, Sremskog, Grada Beograda i Južnobačkog okruga, objavljeno je na sajtu "Batuta".

Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 6. septembra, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa lokacija na teritoriji grada Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i na lokaciji teritorije Palić.

Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.

Većina inficiranih nema nikakve simptome, dok kod manjeg procenta zaraženih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu.

Kod pojedinih osoba, međutim, dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi ovog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Tada je neophodno odmah se javiti izabranom lekaru, navodi "Batut".

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom, preporučuje se upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje komotne odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca – u sumrak i u zoru, upotreba zaštitne mreže, izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, saveti su "Batuta".

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар