Potrebna pomoć da šestoro dece u Brestovcu kod Leskovca na spava u dva krevete

Nemaština ih pritisla i sve jače steže. Na kući ni krova ni vrata. Unutra bez vode i čitavu deceniju bez struje. Teško je i zamisliti život ove porodice sa šestoro male dece.

"Teško je, veoma je teško sa ovo stanje, šestoro dece imam. Nemam struju, vodu sam na pumpi. Primam socijalno, to je samo za hranu i za osnovne namirnice, a da se kuća sredi, nema šanse", kaže Biljana Čavalić, iz Brestovca kod Leskovca.

Skupili su se u 10 kvadrata, na 2 stara kreveta njih osmoro. I to je uz šporet sve što imaju od pokućstva. Najmlađa, trogodišnja Aleksandra, samo što je izašla iz bolnice. Tri devojčice i jedan dečak su školarci.

"Hladno mi je, nemamo ništa u kući, nemamo struju, krov, ništa nemamo", kaže desetogodišnji Andrej Čavalić,10 godina, a anjegova godinu dana starija sestra Andrea dodaje: "Ja bih volela da imam za mene i moju sestru jednu sobu posebno."

Njihov otac Damir Usković ima težak oblik dijabetesa, stigle su i propratne bolesti pa više na građevinu ne može. S krovom nad glavom i strujom, ponavlja, bilo bi mnogo lakše.

"Ne mogu da radim, ne može da se snađemo nikako. Imam tu bolest koja ne može da se izleči, tako da ne mogu da radim. 37 000 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka, dovoljno je samo da se deca prehrane", navodi Damir Usković, iz Brestovca kod Leskovca.

"Moja deca nikada gladna neće da budu, dok sam ja živa, ja moju decu nikad ne bi pustila gladna da žive, videli ste i sami, ja za moju deci uvek imam da spremim i da jedu i da piju, ali ovakav život vidite", kaže Biljana Čavalić, iz Brestovca kod Leskovca.

Drva imaju još za koji dan. Bez krova i podova, samo goli zidovi i briga za decu. Daleko su lepi dani i Biljanin odlazak u nadnicu. Potrebna im je pomoć humanih ljudi.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike