Potpredsednik Vlade Moldavije: Želimo da učimo od Srbije

Potpredsednik moldavske Vlade Jurij Leanke izjavio je danas u Beogradu da Moldavija želi da uči od Srbije kako da ima dobre odnose s Moskvom, a da bude na putu evrointegracija.

Leanke je posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da njegova zemlja ima slične ciljeve, ali i probleme kao Srbija – evropske integracije i teritorijalni integritet.

„Želimo da učimo iz vašeg primera, imate dobre odnose sa Moskvom ali ste i dalje na putu evrointegracija. Treba nam vaše iskustvo, kako da pregovaramo o poglavljima, kako da postanemo zemlja koja može u EU“, rekao je potpredsednik moldavske vlade, zadužen za evropske integracije.

Pridnjestrovlje, region na istoku Moldavije, proglasio je nezavisnost 1990. posle čega je izbio građanski rat u kojem je poginulo 1.500 ljudi. Prema mirovnom sporazumu iz 1992. u Pridnjestrovlju se nalazi oko 2.000 ruskih vojnika. Dačić je rekao da se Srbija zalaže da Evropska unija otvori širu evropsku perspektivu svim zemljama jer to može da bude podstrek za stabilnost.

Šef srpske diplomatije je zahvalio Moldaviji na principijelnoj poziciji povodom Kosova, dodajuči da Srbija ima isti stav o poštovanju teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Leanke je rekao da postoji prostor za unapređenje odnosa dve zemlje i da konsultacije postanu deo svakodnevne saradnje. On je izrazio uverenje da će posle izbora u Moldaviji krajem meseca biti nastavljene posete na visokom nivou.

„Velika stvar je da se tokom posete shvati da je sve na našoj strani – istorija, sadašnjost, imamo slične ciljeve, nažalost i slične probleme. EU nam je cilj, imamo teritorijalne probleme ali verujem da je i budućnost na našoj strani“, rekao je Leanke.

Dačić je rekao da da su dve zemlje i dva naroda povezana raznim istorijskim činjenicama iz prošlosti. 

„Moža nije poznato, ali imali smo mnogo veze u prošlosti, još od 15. veka“, rekao je on, dodajući da su se oba naroda borila protiv Turaka, a da je posle Prvog srpskog ustanka hiljadu porodica otišlo u Besarabiju, oblast koja se prostirala na teritoriji današnje Rumunije, Moldavije i Ukrajine.

Leanke je rekao da je srpska vlastela ulagala u crkve u Moldaviji i obratno, i pozvao da se i sada radi na sličnim investicijama. 

Potpredsednik moldavske Vlade za evropske integracije sastao se danas i s premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike