Potpredsednik Indije: Odnosi Indije i Srbije zasnovani na uzajamnom razumevanje i podršci

Potpredsednik Indije Venkai Naidu rekao je danas u Beogradu da su odnosi Indije i Srbije zasnovani na uzajamnom razumevanju i podršci.

„Indija i Srbija imaju istorijske i specijalne odnose kao suosnivači Pokreta nesvrstanih. Naši odnosi su zasnovani na uzajamnom razumevanju i podršci“, rekao je Naidu na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema Naiudovim rečima, poseta ima poseban značaj jer se obeležava 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograda i Nju Delhija.

Naidu je rekao da Indija neće priznati nezavisnost Kosova.

„Indija podržava suverenitet Srbije i nema razmišljanja o promeni tog stava“, naveo je potpredsednik Indije.

On je izjavio da je s Vučićem razgovarao o svim važnim aspektima bilateralnih odnosa ali i globalnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

„Posvećeni smo daljem radu na unapređenju odnosa i proširenju bilateralne saradnje, pre svega u oblastima ekonomije, poljoprivrede, prehrambene industrije, odbrane, nauke i tehnologije, IT sektora, infrastrukture, turizma i farmaceutske industrije“, rekao je Naidu i dodao da je zadovoljan indijskim investicijama u Srbiji.

Takođe, dogovorena je bliska saradnja u UN i drugim međunarodnim organizacijama, gde je posebno istaknuta borba protiv terorizma.

„Terorizam nema religiju. Terorizam je neprijatelj čovečanstva“, izjavio je Naidu.

On je izrazio zadovoljstvo i zbog zajedničkog puštanja u opticaj poštanske marke indijske i srpske pošte.

Naidu će kasnije danas razgovarati s premijerkom Anom Brnabić i predsednicom skupštine Majom Gojković, a obratiće se i poslanicima.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike