Postignut dogovor o Libiji, šest tačaka sporazuma je ključno

Britanska agencija Rojters prenosi da im je jedan učesnik samita preneo da je postignut dogovor, ali nije pružio detaljnije informacije.

Ruska agencija Tas je, međutim, imala uvid u nacrt dokumenta. Prema tom nacrtu, proces rešenja krize u Libiji biće podeljen na šest delova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemešanje u oružani sukobu u Libiji i traži od Saveta bezbednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

Kako navodi ruska agencija, nakon usvajanja teksta, biće uspostavljen specijalni Međunarodni komitet za praćenje, koji će nadgledati primenu odluka sa samita u Berlinu.

Libija je podeljena na suparničke administracije, od kojih svaka ima podršku različitih država.

Hafterove snage koje su od aprila u opsadi Tripolija podržavaju Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se vlada Tripolija okrenula Turskoj.

Primirje na koje su obe strane početkom ovog meseca pozvani Moskva i Ankara je prvi prekid u borbama u poslednjih više meseci.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike