Posle tuče u školi devojčici iz Kragujevca se promenio život

Lena je bila živahno dete i odličan đak, trenirala je odbojku i pevala u horu, ali se 22. oktobra 2018. godine sve promenilo.

Tog dana potukla se sa drugom u školi, pa se kući vratila sa bolovima u glavi. Ubrzo je hospitalizovana u Kliničkom centru u Kragujevcu, a lekari su dijagnostikovali infarkt mozga, koji je ostavio posledice. Lena više ne može u potpunosti da pokreće desnu ruku, kojom je pisala.

"Nema više koncentraciju, nije više odličan đak kao što je bila, ne može da trenira odbojku. Tužila sam školu za odgovornost, smatram da su i roditelji odgovorni i njih sam tužila, ne krivim dečaka da je baš hteo da izazove moždani udar, ali smatram da svako problematično dete treba osdvesti na vreme kod psihologa", kaže Lenina majka Milica Sretenović.

Stupili smo u kontakt sa direktorom škole, koji kaže da on i zaposleni ne mogu da daju izjave pošto je sudski postupak u toku. U Školskoj upravi u Kragujevcu kažu da su tokom ispitivanja slučaja uočili nepravilnosti u radu nadležnih u školi.

"To smo ustanovili pregledajući svu školsku dokumentaciju sa sastanaka odeljenskih veća, majka je morala sama da traži put i načine kako da se prilagodi nastava Leni koja se vratila", navodi Dragana Ocokoljič, savetnik za vršnjačko nasilje u Školskoj upravi Kragujevac.

Školski psiholozi ističu da vršnjačko nasilje i samo trenutak nepažnje mogu ostaviti negativne posledice za čitav život kako na decu tako i na čitave porodice.
"Neophodno je uključiti službe koje mogu pružiti neophodnu obuku i pomoć kako porodici koja je doživela nasilje, tako i drugoj porodici iz koje potiče nasilnik. Tu se uključuje Centar za socijalni rad, uključuju se psihijatri, psiholozi i psihotarapeuti", objašnjava Marija Marković, školski psiholog Osnovne škole "Natalija Nana Nedeljković".

Majka Milica kaže da se bori da Lena ima normalan život. Psihički se sada bolje oseća, ali pitanje je kako će dalje teći oporavak. Prvo ročište će biti održano 5. decembra u Osnovnom sudu u Kragujevcu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike