Posle teških godina siguran posao i plata za osobe sa invaliditetom u kragujevačkoj „Šumadiji“

Štrajkovi glađu, blokade ulazne kapije, neizvesnost i pretnja likvidicajom – slike su koje su obeležile gotovo deceniju poslovanja kragujevačkog preduzeća.

Pre dve godine, ulaganjem 70 miliona dinara i preuzimanjem udela i osnivačkih prava od Republike, grad postaje većinski vlasnik "Šumadije" u kojoj je više od polovine radnika. njih 36, sa invaliditetom.

"Kao odgovaran grad i kao odgovorno društvo mi moramo da imamo i obzira i da razmišljamo o licima koja imaju otežan način života, odnosno o našim licima sa invaliditetom", ističe gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

A oni danas u mašinskim radionicama izrađuju čitavu paletu proizvoda od metala i drveta. Neki su završili zanate, drugi ih "ispekli" uz iskusne kolege.

"Bravarski, treći stepen, smer u VIŠ-u sam završio i tamo sam, što se kaže, dosta toga i tokom školovanja se obrazovao", kaže radnik u "Šumadiji" Nebojša Jeftović.

"Nije meni teško ništa, ja svaki posao radim. Nijedan mi nije težak posao – ne odbivam", naglašava Miroslav Matović.

Branko Đurić kaže da pored njih uče da mogu da rade i da su samostalni 90 odsto.

Stolovi, klupe i parkovski mobilijar, sprave za dečja igrališta i sportske terene u Kragujevcu, delo su njihovih ruku. Grad je i najveći kupac njihovih proizvoda.

"Ta pomoć se sastoji u dodeljivanju posla, veoma bitna za nas. Zato što su to poslovi koji nisu vremenski ograničeni, što je nama jako bitno, jer vrlo često možda nećemo moći da ispoštujemo rokove, upravo zbog osoba sa invaliditetom koji ovde rade", objašnjava direktorka "Šumadije" Jasmina Mihajlović.

Proizvodni program prilagođava se zahtevima tržišta, pa porudžbina ima i iz drugih opština. Zaposlenima je, kažu, najbitnije da, posle teških godina kroz koje su prošli, imaju siguran posao i platu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар