Posle terapije najskupljim lekom, mala Minja se vratila kući – kako teče njen oporavak 

Ekipa RTS-a je Minju zatekla u dvorištu kako se igra sa mamom i tetkom, na ljuljašci-konjiću. Najviše voli da slaže drvenu slagalicu što pre samo sedam meseci nije mogla.

Minja je rođena kao zdrava devojčica nakon tri meseca mladi roditelji počinju da primećuju da sve slabije pomera ruke i noge, nije mogla da podigne glavu. Preko potrebnu terapiju primila je 24. januara. 

"Pre svega smo prvo primetili promenu u plakanju, Minja je počela glasnije da plače, zatim ima bolju kontrolu glave. Počela je sama da sedi, uz fizikalnu i okupacionu terapiju brzo je savladala neke vežbe rukama", navodi promene koje je primetila kod Minje njena majka Živka Matić.

Minja može i da stoji uz podršku. Ima dobru kontrolu glave i mnogo bolje jede. Nema respiratornih infekcija kao ranije.

"Nismo ni sanjali da za šest meseci može toliko napredovati, ali ima još posla da se još sa njom radi, vežba kako bi još napredovala", navodi Minjina majka.

Ana Sretenović, Minjina tetka navodi da Minja svakog dana nešto novo nauči.

"Svratim bar na pet minuta samo da je vidim. Ona svakog dana nauči nešto novo – na primer  naučila je da spoji kockice", dodaje Mnjina tetka Ana.

Sedmog oktobra puni dve godine, za sedam meseci lečenja uspela je da skoro dostigne vršnjake, ovih dana nastavlja sa svakodnevnim vežbama i predstoji joj odlazak kod logopeda.

Mada, vesela Minja i sada izgovara reči i komunicira, posebno sa svojom kucom Badžom, od koje se ne odvaja.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар