Posle protesta meštana Deliblata Komesarijat očekuje da će dobiti drugi rostor za smeštaj migranata

Meštani Deliblata blokirali su traktorima i automobilima put koji iz njihovog sela vodi ka naselju Čardak. Oni ne žele da se tu ni privremeno nasele migranti, jer smatraju da im nije mesto u zaštićenom rezervatu prirode.

"Čardak je igralište za našu decu, odmaralište i rekreativni centar za pripremu sportista i nije namenjen za tu svrhu", smatra Aleksandar Ivačković. 

"Čardak je sređen pre nekoliko godina i radi se na tome da se obezbede još veća sredstva da se još lepše uredi. Šteta bi bila velika da sad dođu ovde migranti", kaže Bojan Tajdić.

U opštini Kovin smatraju da nije dobro da se "Čardak" pretvori u migrantski centar, jer to može uticati i na privredni razvoj ovog mesta.

"Bilo bi katastrofalno za turizam i privredu opštine Kovin i južnog Banata. Ovo zaštitno dobro kojim gazduje Vojvodinašume naš je osnov za bavljenje turizmom i mi koristimo u svakom momentu te potencijale da bi privukli što više gostiju", kaže Petar Samenović, turistički radnik iz Deliblata. 

"Ovde sam da zamolim ljude da ne prave nikakve nerede, da ih umirim dok se ne oglase nadležne institucije i ne preispitaju svoju odluku. Pokazujem i zabrinutost za zdravlje svojih sugrađana, jer nam je to sad najpreče", ističe predsednica opštine Kovin Sanja Petrović.

Komeserijat za izbeglice ima problem oko prenaseljenosti migranstkih centara i neophodni su im novi slobodni smeštajni kapaciteti.

U Komeserijatu kažu da planiraju da "Čardak" privremeno upotrebe za smeštaj migranata koji bi bili naseljeni najduže dva meseca po ukidanju vanrdenog stanja.

Zbog protivljenja meštana Deliblata, a u skladu sa poslednjim novim naredbama Komeserijat za izbeglice očekuje da će dobiti neki drugi slobodan prostor za smeštaj migranata, a da će se "Čardak"iskoristiti za druge namene dok traje vanredno stanje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike