Posle pet nedelja pauze viši razredi i srednjoškolci se vraćaju u školu

Od prvog do četvrtog razreda će kao i do sada ići svakodneno u školu, podeljeni u grupe. Stariji osnovci od petog do osmog nastavu će pohađati naizmenično – dan u školi, dan onlajn, a srednjoškolci jedne nedelje idu u školu, a druge nastavu prate od kuće.

"Sad se mnogo radujemo što ćemo biti u prilici, zapravo što nam ta epidemiološka situacija i predlog Ministartsva prosvete dozvoljava da primimo učenike, jer na osnovu dosadašnje analize postignuća učenika zaključeno je da je mnogo efektnije, konfornije i bolji ovakav način nastave od nastave na daljinu", rekla je Stanimirka Smiljanić Raonić, direktorka OŠ "Stari grad" iz Užica,

U čačanskoj gimnaziji planirana je i nastava na otvorenom. Pored učionica koristiće se i sale.

"Novina je u tom smislu što smo na predlog Đačkog parlamenta i Saveta roditelja, a pošto nam unutrašnji resursi to dozvoljavaju, odeljenja četvrtih razreda će ovih zadnjih pet sedmica ići cela u školu i neće se deliti. Naš plan rada je takav da će u jednom trenutku u školi biti 190 učenika i 10 profesora", naveo je direktor Gimnazije u Čačku Ivan Ružičić.

Čas u školi traje 30 minuta. Nošenje zaštitnih maski i održavanje distance je obavezno.

Ministar prosvete Branko Ružić je rekao da su brojke pale i da mislim da je vaspitnoobrazovni sistem prosto pokazao svih ovih meseci da nije mesto za transmisiju virusa korona ali je dobro da je napravljena jedna pauza. "Mogu da kažem da smo svi spremni da se u ponedeljak vratimo na režim koji je otpočeo prvog septembra", kaže Ružić.

Broj učenika koji su istovremeno u školi ne sme da pređe polovinu đačke populacije. Odeljenja su uglavnom podeljena u dve grupe. Ocene koje se upisuju u dnevnik đaci mogu dobiti na osnovu usmene ili pisane provere znanja u školi.

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар