Posle Nensi Pelosi i američki kongresmeni stigli na Tajvan

Američka ambasada u Tajpeju je navela da delegaciju predvodi senator iz Masačusetsa Ed Marki, a u njoj se nalaze još četiri poslanika.

"Delegacija će se sastati sa višim zavničnicima Tajvana, kako bi razgovarali o odnosima SAD i Tajvana, regionalnoj bezbednosti, trgovini i investiciijama, lancima snabdevanja, klimatskim promenama i drugim pitanjima od zajedničkog interesa", saopštila je ambasada SAD.

U ponedeljak ujutru oni bi trebalo da se sastanu sa predsednicom Tajvana Cai Ingven.

"Naročito u vreme kada Kina podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu i regionu vojnim vežbama, delegacija koju Marki predvodi u poseti Tajvanu još jednom pokazuje snažnu podršku američkog Kongresa Tajvanu", saopšteno je iz kabineta predsednice.

Marki je, inače, na čelu podkomiteta Senata za međunarodne odnose u istočnoj Aziji i Pacifiku i međunarodnu sajber bezbednost.

Iz Markijeve kancelarije je saopšteno da će zakonodavci ohrabriti održavanje mira i stabilnosti duž Tajvanskog moreuza.

Predviđeno je da se delegacija sastane i sa izabranim predstavnicima i članovima privatnog sektora, kako bi razgovarali o zajedničkim interesima, uključujući smanjivanj tenzija u moreuzu i širenje ekonomske saradnje.

Kineska vojska je u sredu okončala vežbe koje su pokrenute nakon posete Nensi Pelosi i saopštila da će vršiti redovne patrole i da će vojska biti spremna za eventualne borbe.

Kao odgovor na kineske vežbe koje su usledile, Tajpej je rasporedio raketne sisteme i držao brodove blizu srednje linije Tajvanskog moreuza. Američki nosač aviona "Ronald Regan" patrolirao je delom okeana koji obuhvata i vode jugoistočno od Tajvana.

Peking je poručio da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike