Poslanička pitanja o prodaji Komercijalne banke

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj kaže da je i guverner NBS Jorgovanka Tabaković navela da prodaja te banke nije u najboljem interesu Srbije i dodala da država može da upravlja Komercijalnom bankom, međutim, Srbija je, kaže, "nekako na brzinu" prodala tu banku Novoj ljubljanskoj banci (NLB).

Prema Šešeljevim rečima, država se na taj način svesno odrekla ozbiljnog dela monetarnog suvereniteta.

"Pitam premijerku i ministra finansija koji je bio konkretan interes Srbije da proda Komercijalnu banku koja posluje sa profitom", pitao je Šešelj i pozvao guvernera NBS da ne dozvoli da dođe do prodaje i da vlada ponovo rasmisli o tome.

Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović je takođe zatražio odgovore od premijerke i ministra finansija koji se tiču argumenata za prodaju Komercijalne banke.

"Više puta sam apelovao na ministra finansija vođen argumentima struke, logike, pa i politike da se ne prodaje Komercijalna banka i da prodaja najveće domaće banke temeljno zadire u ekonomski suverenitet zemlje", ocenio je Vukadinović.

Saglasan je sa kritikama da je prethodna vlast gurala banke u stečaj i prodavala ih, ali, kako je istakao, to ne sme biti alibi da se sa istom praksom nastavi.

Poslanik LDP-LSV-SDA Sandžaka Fatmir Hasani pitao je zašto se ne investira u najnerazvijenijim opštinama na jugu Srbije kao što su Preševo, Bujanovac i Medveđa, tvrdeći da mladi iz tih opština najviše odlaze u zapadne zemlje.

Hasani je naveo da bi Srbija trebalo da ima strategiju da se u celoj zemlji pođednako investira.

Poslanik na listi Srpske napredne stranke Marijan Rističević pitao je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu šta će preduzeti ako se na teritoriji opštine Stari grad na čijem je čelu Marko Bastać ne formira Opštinska izborna komisija za lokalne izbore.

Rističević je naveo da postoje indicije da Bastać i "kriminalna ekipa koja tamo vlada" neće formirati OIK sa ciljem da delegitimizuje predstojeće izbore.

Rističević je imao pitanje i za Ministarstvo kulture. Želeo je da zna šta će preduzeti povodom širenja lažnih vesti BIRODI-ja, organizacije koja je objavila da TV N1 ima najbolje izbalansiran program. Organizacija je, kaže, poznata po tome što u njoj sede članovi ekspertskog tima Dragana Đilasa.

"Po meni je to širenje laŽnih vesti. Ne znam zašto je država dopustila da strane TV registrovane fiktivno u Luksemburgu mogu aktivno da ucestvuju u izbornoj kampanji", pitao je Rističević i konstatovao da je BIRODI andtidržavna organizacija.

Kaže da je ranije upozoravao "da će N1 i Nova S u kampanji pokušati da utiču na izborni proces".

Poslanica Srpske napredne stranke Sandra Božić pitala je rektorku Univerziteta u Beogradu, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo pravde o obrazovanju poslanika Demokratske stranke Balše Božovića.

Božić je rekla da se Božović predstavlja kao diplomirani pravnik koji je studije završio na Pravnom fakultetu u Beogradu,, međutim, kako tvrdi, njegovo ime se ne može naći na spisku tog fakulteta.

"Zaista sam bila temeljna i pregledala sam apsolutne sve smerove od osnovnih do doktorskih studija i nisam uspela da nađem nijednog Balšu Božovića koji je završio Pravni fakultet", rekla je Božićeva.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike