Poslanici o Komisiji za istragu posledica NATO bombardovanja

Darko Laketić, poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje, predložen je za predsednika Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu.

Kako se navodi u obrazloženju predloga koji je podnela predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, komisija se obrazuje iz redova narodnih poslanika, a zadatak Komisije je da sagleda sve činjenice i okolnosti vezane za posledice NATO bombardovanja 1999. godine, kao i uticaj na životu sredinu sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijomom.

Na prvoj konstitutivnoj sednici Komisija je dužna da utvrdi metodologiju rada.

Dodaje se da predsednik Narodne skupštine na predlog Komisije može da angažuje naučne ili stručne institucije, kao i naučnike i stručnjake radi pomoći u radu Komisije.

Komisija ima obavezu da informiše Narodnu skupštinu periodično na šest meseci o svojim aktivnostima i dužna je do prvi preliminarni izveštaj sa predlogom mera podnese parlamentu do kraja 2020. godine.

Za sprovođenje ove odluke obezbeđena su sredstva u budžetu Srbije.

Poslanici pitali o Kajzenu, Ivanoviću, Samitu u Sofiji

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su pitanja članovima vlade i nadležnim organima, a interesovalo ih je kada će biti ukinut Zakon o načinu isplate penzija, dokle se stiglo sa istragom za ubistvo Olivera Ivanovića, kao i o štrajku u fabrici "Kajzen".

Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović osvrnuo se na sastanak EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, navodeći da je najavljivan kao konačna prekretnica na evropskom putu.

On je ranije pitao šta Srbija čini i da li koordinira napore u vezi sa tim Samitom sa Španijom koja je najavila da neće prisustvovati, a zatim konstatovao da je očigledno da nije, jer je Srbija poslala najvišu državnu delegaciju u Sofiju.

Poslanik SRS Miljan Damjanović pitao je predsednika i premijerku o "famoznom planu za Kosovu koji je stigao". To je, primetio je Damjanović, nešto što se već dešavalo u Rambujeu, i ukazao na izjave zvaničnika da bez predaje KiM nema ulaska u EU.

Mirjana Dragaš iz SPS pitala je koliko je sredstava u 2018. godini opredeljeno za mere populacione politike jedinicama lokalne samouprave, da li postoje projekcije da se ona povećavaju i da li se planiraju nove mere.

Nenada Božića iz poslaničkog kluba Slobodnih poslanika zanimalo je dokle se stiglo sa istragom ubistva Olivera Ivanovića s obzirom na to da, kako kaže, Ivanovićevi saradnici strahuju da se na istražne organe vrši pritisak i da su šanse manje da se uradi kvalitetna istraga kako vreme protiče.

Pitanje za Agenciju za borbu protiv korupcije i MUP imala je samostalna poslanica Marinika Tepić.

Ona ih je pitala da li su upoznati sa "koruptivnim radnjama", za koje tvrdi da ima dokaze, u čijem je lancu učestvovala Apoteka Pančevo, narodni poslanik Željko Sušec i Smiljka Sušec za koju, kaže, postoje dokazi da je majka poslanika.

Poslanica DS Gordana Čomić imala je pitanje za ministra Zorana Đorđevića – šta je ministarstvo za rad uradilo povodom štrajka u fabrici Kajzen gde su radnice nedavno obustavile rad, tražeći isplatu zarada i prekovremenog rada.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić pitao je predsednika i Vladu Srbije kada će biti ukinut Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike