Poskupljuje školarina, koliko će studente koštati nova akademska godina

Povećanje školarina se kreće od devet, pa sve do 46,8 odsto, koliko će poskupeti na Mašinskom fakultetu. Ipak, školarina od 108.000 dinara ne svrstava ga među najskuplje fakultete na Univerzitetu u Beogradu.

Studije biologije, umesto 90.000, koštaće 100.000 dinara.

"Upisne kvote na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu su iste kao i prošle godine. Što se tiče školarina one su povećane za deset posto. Moram da napomenem da je to povećanje bilo minimalno, imajući u vidu da Biološki fakultet u poslednjih 14 godina nije povećavao školarine", ocenjuje Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta.

Najjeftinije na Tehničkom fakultetu u Boru 

FON je predložio 40 budžetskih mesta više nego prošle godine.

"Predložena je korekcija cena za nekih 9,2 posto na FON-u, opet imajući u vidu povećane troškove poslovanja. I da naš diplomirani inženjer u proseku za mesec i po dana zaradi kada počne da radi ovaj iznos školarine", ističe prof. Milan Martić, dekan FON-a Univerziteta u Beogradu.

Ekonomski fakultet ima odredbu da se školarine usklađuju sa stopom inflacije.

"Povećanje cena školarina je negde oko 9,1 procenat, to je odluka Saveta fakulteta. S druge strane, u radu Saveta učestvuju i studenti i sa studentskim parlamentom je iskomunicirana ova odluka", navodi Žaklina Stojanović, dekanka Ekonomskog fakulteta.

I pored poskupljenja, najjeftinija je godina na Tehničkom fakultetu u Boru 60.000, dok za fiziku treba izdvojiti 66.000 dinara.

O visini školarina odlučuju saveti fakulteta. Ipak, o novim cenama trebalo bi da se raspravlja na narednoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu.

Na osnovnim studijama Beogradskog univerziteta biće mesta za oko 15.200 brucoša.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike