Poskupelo obavezno osiguranje automobila – za koliko će biti olakšan džep vozača

Iako je mnoge poskupljenje iznenadilo, osiguravajuće kuće već duže vreme to zahtevaju. U avgustu prošle godine i bez odobrenja Narodne banke, osiguravači su podigli cene za preko 20 odsto, ali su ih nakon reakcije NBS-a vratili na prethodni nivo.

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije kaže za RTS da je poskupljenje opravdano, ističući da je poslednja korekcija cene polise i premije autoosiguranja bila još 2014. godine.

Konstatovao je visoku opštu inflaciju u proteklih šest meseci, a samim tim i rast cena rezervnih delova kao i samih polovnih automobila.

Poštujući načelo održanja makroeknomske stabilnosti, doogovorili smo se sa NBS-om smo da povećanje cene zavisi od kompanije do kompanije i da bude između 12 i 15 odsto, navodi Jovanović.

Kako objašnjava, trenutno je cena obaveznog osiguranja ista kod svih kompanija.

Ukazuje na to da osiguravači imaju prava da naprave dodatnu korekciju cene u zavisnosti od svoje procene šteta u naredne dve do tri godine unapred.

"To znači da poskupljenje osiguranja za prosečan automobil iznosi od hiljadu do 1.500 dinara, što ukupnu cenu polise dovodi u raspon od 12 do 13 hiljada dinara", kaže Jovanović.

Samo petina vlasnika tražilo povraćaj novca

Govoreći o neodobrenom avgustovskom poskupljenju, Jovanović objašnjava da tada nije bila korigovana minimalna tarifa već su osiguravači, projektujući svoje buduće troškove, povećali cenu od 22 do 24 odsto.

Tada je prodato od 170 do 190 hiljada polisa. Napominje da se zbog male korekcije cene od hiljadu do hiljadu i po dinara samo 20 odsto klijenata prijavilo za povraćaj novca.

Osiguranje od autoodgovornosti je među retkim obaveznim osiguranjima, a Jovanović kaže da trenutno ima ispod jedan odsto neosiguranih vozila.

Ističe da je pre samo desetak godina taj broj bio deset odsto.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike