Posao za najbolje kragujevačke istraživače

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu bogatiji je za sedam mladih mladih naučnika. Potpisali su ugovore o radu, a njihov posao vezan je za naučne projekte u različitim oblastima medicine.

Svi oni izabrani su na konkursu resornog ministarstva i među hiljadu najboljih u zemlji. Za mlade doktorande to je krupan korak na daljem putu u naučnoistraživačkom radu kome su posvećeni.

"Ovo za sve nas mlade istraživače koji smo na doktorskim akademskim studijama izuzetno znači. Mislim da smo našim radom i trudom do sada zaslužili sve što ćemo dobiti ovim ugovorom i pomoći će nam u daljem napredovanju i radu", napominje Kristijan Krstić sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

"Počinjem da radim svoj doktorat, učestvujem na projektu, facilitator sam na katedri interne medicine i nadam se nekoj akademskoj karijeri", navodi Mina Poskurica sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Od sedmoro istraživača šestoro je angažovano na projektima Medicinskog i Prirodno matematičkog fakulteta u Kragujevcu, a jedan svoju naučnu karijeru nastavlja na beogradskom Medicinskom fakultetu.

Pre mesec dana, još osam doktoranada, u okviru konkursa resornog ministarstva potpisalo je ugovore sa fakultetom i već uveliko rade na projektima.

"Ovo je jedan novi početak i nova energija, koja treba da se da našem fakultetu, jer realno, energija ne postoji bez mladih ljudi, znači oni su ti koji nose progres", napominje Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

Država je povećala izdvajanja za nauku jer joj je namera da mladima obezbedi dobre uslove za rad. To čine i sami fakulteti, poput kragujevačkog Medicinskog, koji je potpisao ugovore sa drugim visokošklskim ustanovama o zajedničkim naučno-istraživačkim projektima.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike