Porošenko: Rusija ekonomski guši Ukrajinu

"Zatvaranje ruskog tržišta za ukrajinsku robu predstavlja sastavni deo rata protiv nas", izjavio je Petro Porošenko, aludirajući na oružanu pobunu proruskih građana na istoku Ukrajine. 

Ruske vlasti su polovinom decembra saopštile da će obustaviti zonu slobodne trgovine s Ukrajinom od 1. januara kada stupa na snagu trgovinski sporazum uzmeđu Kijeva i Evropske unije.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret u kojem se navodi da je "takva odluka doneta zbog okolnosti koje utiču na ekonomsku bezbednost Rusije".

Rusija je u nekoliko navrata navela da sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU preti da ugrozi rusko tržište ako zemlja ne preduzme odgovarajuće mere.

"Pošto nisu uspeli u vojnom napadu, sada pokušavaju da uguše ekonomiju i da izazovu nezadovoljstvo u društvu. Međutim, ni u tome neće uspeti", rekao je ukrajinski predsednik.

Odnosi između Rusije i Ukrajine prolaze kroz veliku krizu od kada je 2014. godine srušena vlast proruskog predsednika Viktora Janukoviča kao i posle ruskog pripajanja crnomorskog polusotrva Krim i konflikta na istoku Ukrajine u kojem je poginulo oko 9.000 ljudi.

Tužba protiv Ukrajine zbog odbijanja otplate duga

Rusko Ministarstvo finansija saopštilo je da je pokrenulo krivični postupak protiv Ukrajine posle njenog odbijanja da otplati dug od oko tri milijarde dolara.

"Ministasrtvo je pokrenulo krivični postupak protiv Ukrajine", dodaje se u saopštenju bez drugih detalja.Ukrajina je 18. decembra saopštila da neće otplatiti dug od oko tri milijarde dolara Rusiji, uprkos pretnjama o pokretanju postupka.

Ruski predsednik Vladimir Putin obećao je ranije da će to pitanje predati sudu ukoliko vlasti u Kijevu ne budu želele da vrate novac.

Ukrajina, koja prima stranu finansijsku pomoć, u decembru je trebalo da otplati dug Rusiji, koja je 2013. godine dala tri milijarde dolara tadašnjem ukrajinskom predsedniku Viktoru Janukoviču, smenjenom na uličnim protestima.

Sadašnje ukrajinske vlasti, koje smatraju da je u pitanju trgovinska transakcija, odbijaju da otplate dug ako Rusija ne prihvati da ga smanji za 20 odsto kao ostali privatni kreditori. Rusija je odbila te uslove.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar