Porinut „Fudžijan“ – kineski nosač aviona, najmoderniji i najveći napravljen van SAD

Novi kineski nosač aviona "Fudžijan", koji je u Šangaju porinut uz konfete, pirotehniku i vodene topove, dugačak je oko 320 metara i istiskivaće blizu 100.000 tona vode.

Opremljen je elektromagnetnim katapultom za lansiranje letelica, što znači da će poletno-sletna staza biti kraća, što će dati više prostora za smeštaj letelica na palubi.

To je najveći nosač u sastavu kineske mornarice i prvi sa katapultom, budući da postojeća plovila tog tipa u naoružanju Narodne Republike, "Liaoning" i Šandong", imaju "odskočnu dasku" – nagore zakrivljenu pistu koja daje veći vazdušni potisak krilima aviona koji uzleću bez pomoći lansirnog uređaja.

Opremljen katapultima za lansiranje i hidrauličnim užadima za zaustavljanje letelica, "Fudžijan" je prema procenama američkih vojnih analitičara "najveći i najmoderniji" nosač aviona izgrađen van SAD. 

Najmnogoljudnija zemlja sveta poslednjih dvadesetak godina sistematski radi na jačanju mornarice i pre dve godine je prestigla Sjedinjene Države po broju plovila u upotrebi, ali još daleko zaostaje za najvećom ekonomijom planete po snazi i operativnoj sposobnosti mornarice. 

Naročito je razlika još uvek vidna kada su u pitanju aktivni nosači aviona, kojih Amerika ima jedanaest. 

Porinuće još ne znači uvođenje broda u službu, jer je obično potrebno još godinu i po dana da se obave radovi na postavljanju opreme i izvrše svi potrebni testovi na moru pre nego što gigantsko plovilo počne da obavlja svoje dužnosti.

Jačanje kineske mornarice dolazi usred rastućih geopolitičkih tenzija sa SAD, koje pod predsednikom Džozefom Bajdenom nastoje da ojačaju veze sa saveznicima u azijsko-pacifičkom regionu kako bi se suprotstavili rastućem ekonomskom uticaju i vojnoj moći Pekinga.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike