Popović (SNP): Priznanje genocida novi uslov na putu Srbije u EU, preispitati proces evrointegracije

Foto: Beta / Slobodan Miljević

Ministar bez portfelja zadužen u Vladi Srbije za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Srpske narodne partije (SNP), Nenad Popović, izjavio je danas da je zahtev da Srbija prizna da je u Srebrenici počinjen genocid „novi uslov“ za Srbiju na putu u EU i da je neophodno preispitati dalji proces evrointegracije „u cilju zaštite nacionalnih interesa Srbije i srpskog naroda“.

„Ističem da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida i da Srbi nikada neće prihvatiti da budu žigosani kao genocidan narod. U Srebrenici je bilo zločina, kao što ga je bilo i nad srpskim narodom koji stradanje svojih nevinih žrtava obeležava na Petrovdan u Bratuncu“, piše u izjavi Popovića dostavljenoj medijima.

Popović je napisao da „briselska birokratija za srpske žrtve ne pokazuje interesovanje“ iako su „hiljade nevinih Srba, žena i dece, stradale od ruke zločinca Nasera Orića“.

Danas su se navršile 24 godine od ulaska snaga Vojske Republike Srpske (VRS) u Srebrenicu, muslimansku (bošnjačku) enklavu u istočnoj Bosni i Hercegovini koja je formalno bila pod zaštitom UN i u kojoj je, potom, izvršen genocid nad stanovništvom.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida. Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda doneli su parlamenti zemalja EU, Kanada, SAD i Australija. Odlukom Evropskog parlamenta iz januara 2009. godine, 11. jul je proglašen Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike