Popović: Pokretanjem privrede obezbediti plodno radno tle

Oralni higijeničar je samo jedno od zanimanja koje ne postoji u šifrarniku Ministarstva za rad. Svršeni student koji se sa tim zanimanjem vrati sa inostranih studija u Srbiju, nailazi na problem prilikom zapošljavanja.

"Ako nema odgovarajućeg zvanja, pretpostavlja se da je osoba završila sedmi stepen školovanja i poslodavac takvu osobu može da angažuje. Ono gde nastaje probelm je prijavljivanje, odnosno ceo administrativni postupak. Nadam se da je ovo prilika da se napravi jedno fino usklađivanje", istakla je gostujući u emisiji Beogradska hronika rektorka Univerziteta Ivanka Popović.

Rektorka se nada da je, u svetlu svih akcija koje se sprovode da se zaustavi odliv mozgova, nepostojanje određenog zanimanja jednostavna procedura koja se može rešiti kako bi se zaustavio odlazak tih profesionalaca.

"Mislim da je teško izgraditi sistem poslova koji će zadovoljiti broj visokoškolovanih ljudi koji se obrazuju u Srbiji. Mi ovo moramo da gledamo kao fazni proces, koji će pokretanjem privrede, otvaranjem radnih mesta obezbediti jedno plodno tle, da se broj mogućih radnih mesta za visokoobrazovane mlade ljude poveća. To, nažalost, ne može da se desi preko noći i iziskuje veliku pažnju države, a čini mi se da se država trudi u tom smislu da nešto ozbiljno da uradi", kaže Popovićeva.

Smatra da mladi prilikom traženja posla ne teže samo novcu, već žele da ceo sistem noramlno funkcioniše, bez administrativnih poteškoća, što će, kako kaže, učiniti njihov život normalnijim.

Rektorka Univerziteta Ivanka Popvić osvrnula se i na autonomiju koju svaki fakultet treba da ima prilikom svog rada.  

"Autonomija Univeziteta je mera demokratičnosti društva. Unuverzitet je izvanredna platofrma za izražavanje i sučeljavanje različitih mišljenja…Verujem da očuvanje autonomije fakuteta, predstavlja jedan od ključnih tekovina svakog demokratskog društva i verujem da će biti razumevanja za to i da svaka jedinka za sebe ima pravo na svoje mišljenje", zaključila je rektorka.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike